Belimizdeki omur kemikleri arasında yer alan yumuşak dokunun dışarı taşarak sinirlere baskı yapması durumuna bel fıtığı denir. Bel, kalça ve bacak ağrısına neden olan bel fıtığı ileri seviyelerde bacaklarda uyuşmaya ve güç kaybına yol açabilir. Temelde aşırı yüklenmeye bağlı görülür. Bunun yanı sıra ters bir hareket yapmak, hareketsiz bir yaşam benimsemek ve buna bağlı zayıf bel kaslarına sahip olmak, stres, kilo ve genetik etmenler bel fıtığının nedenleri arasındadır.
Bel fıtığı bel bölgesinde görüldüğü için burada ağrıya sebep olabilir. Ancak her bel ağrısı bel fıtığı demek değildir. Bel fıtığının asıl bulgusu bacakta ağrı ve güç kaybıdır. Beldeki sinirler kalçadan bacaklara ve ayak parmaklarının ucuna kadar ilerler. Bu yüzden belin hangi tarafındaki sinir etkilendiyse o taraftaki bacakta şikayetler görülür. Eğer herhangi bir bacağınızda veya her iki bacağınızda ağrı ve kuvvetsizlik hissediyorsanız, uyuşma da buna ekleniyorsa derhal bir beyin, sinir ve omurilik cerrahisi uzmanına başvurmanız gerekir.
Doktora başvurulduğunda hekim birtakım klinik muayene teknikleri uygular. Bu sayede bel fıtığının olup olmadığını anlayabilir. Ancak kesin tanı için MR’a başvurulur. MR, bel fıtığının teşhisinde altın standarttır. Çıkan sonuç sayesinde hem kesin tanı konulur hem de fıtığın ne derecede olduğu saptanır. Bu rapor doğrultusunda hastanın şikayetleri de ele alınarak nasıl bir tedavi metodu uygulanacağı belirlenir.
Bel fıtıklarının büyük bölümü (yaklaşık yüzde 95’i) ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilebilir. Bu yöntemler ilaç kullanımı, egzersiz, istirahat, fizyoterapi ve enjeksiyon şeklindedir. Daha fazla bilgi için ameliyatsız bel fıtığı tedavisi yazımızı okuyabilirsiniz. Eğer ileri derecede bir fıtık söz konusuysa ve hastanın şikayetleri yaşam kalitesini düşürüyorsa cerrahi tedavi uygulanmalıdır. Bel fıtığı ameliyatı mikrocerrahi teknikle yapılır. Çok küçük bir kesiden girilerek baskı yapan fıtık mikroskop yardımıyla alınır. Mikrocerrahi teknik sayesinde hem ameliyat hem de ameliyat sonrası süreç daha konforlu geçer. Daha fazla bilgi için mikrocerrahi yazımızı okuyabilirsiniz.