Yanlış yapılan anlık hareketler, yerde bulunan cisimleri dizleri kırmadan kaldırmak, ağır nesneleri itmek veya çekmek, omuz üstünde yüksekliğe eşya kaldırmak bel fıtığına yok açan başlıca nedenlerin arasında yer almaktadır. Diğer taraftan aşırı kilo, hareketsizlik, sigara kullanımı ve omurga fizyolojisine uygun hareket etmemek de bel fıtığı oluşmasına neden olabilmektedir. Bel fıtığı her yaştan insanda görülse bile en çok 3-60 yaş arasında yer alan grupta görülmektedir. Fıtığın oluşması ile beraber hastalar yavaş yavaş tek ya da her iki bacakta da ağrı veya uyuşma gibi şikayetlerde bulunmaktadır. Bel fıtığının ilerleyen safhalarında iktidarsızlık, kolay yorulma, idrar kaçırma ya da yürüyememe gibi problemler de baş göstermektedir.
Disk adı verilen elastiki maddenin bacaya giden sinirlere yaptığı basınca göre hastalığın tedavi yöntemi değişiklik göstermektedir. Sadece bel ağrısı ve bacak ağrı hissediliyorsa ve uyuşukluk, hareket kısıtlılığı fıtığın daha başlangıç aşamasında olduğu görülebilmektedir. Bu durumlarda kas gevşetici ilaçlar, yatak istirahati gibi seçenekler sunulmaktadır. Bel fıtığının ilerlediği durumlarda ise fizik tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır. Fizik tedavide hissedilen ağrı birkaç gün içerisinde ağrılarda artma meydana gelse de fizik tedavi uzmanının belirlediği program doğrultusunda yaşamak bel fıtığı probleminin daha fazla kendini göstermeden önüne geçmek mümkündür. Manyetik rezonans ile detaylı bir şekilde fıtığın durumu belirlenebilmektedir.
İlaç kullanımının başarısız olduğu durumlarda nükleoplasti ile fıtığın olduğu diskin içerisi boşaltılır ve öne doğru çökmesi sağlanır. Bu durum fıtığını tamamen ortadan kaldırmasa da hastaların şikayetlerini büyük ölçüde azalma görülmektedir. Hastaların şikayetleri gerilemedi takdirde ise mikrocerrahi yöntemlerinde ameliyat gerçekleştirmek gerekebilir. Bel fıtığı ameliyatlarında hedeflenen amaç fıtıklaşan diski temizlemek ve diskin sinir üzerinde oluşturduğu baskıyı ortadan kaldırmaktır. Açık diskektomi yönteminde hasta yüz üstü yatacak şekilde gerçekleştirilir. 3 ile 5 cm büyüklüğünde değişen kesiden yapılan müdahalede ile kas dokusu etkilenmiş olan diskin üzerinde yer alan kemikler sıyrılır ve cerrahin daha iyi bir bakış açısında sahip olması sağlanır. Cerrah disk duvarında yer alan çıkıntılarını ortadan kaldırır.