Boyun düzleşmesi birden çok sebeple ortaya çıkabilir. Psikolojik ve fizyolojik nedenlerden dolayı ortaya çıkabilen bu rahatsızlık doğumsal bir rahatsızlık değildir. Sonradan gelişen bir rahatsızlık olan boyun düzleşmesinde boyun omurlarının sahip olduğu “C” harfi görünümün “I” harfi şekline gelmesi rahatsızlığın temel nedenidir.
Sürekli aynı pozisyonda oturmak, hareketsiz kalmak, gereksiz ağırlıklar taşımak ve vücudun taşıdığı yüklerin dengesiz dağılımı boyun düzleşmesinin başlıca nedenleri arasında yer alır. Eğer kişi doğru yastık seçimi yapmamışsa bile boyun düzleşmesi görülebilir. Hassas bir rahatsızlık olan boyun düzleşmesinde psikolojik etmenlerde oldukça önemlidir. Yorgunluk, mutsuzluk, aşırı stres ve kaygı boyun düzleşmesine neden olabilir. Düzleşme fark edilmezse daha büyük sorunlara neden olur. Boyun fıtığının bir önceki adımı olarak görülen boyun düzleşmesinde erken teşhis ve tedavi çok önemlidir.
Boyun düzleşmesinin en dikkat çeken belirtisi boyun ağrısıdır. Boyun ağrısı düzleşme sebebiyle ortaya çıktığında durumun ilerlemiş olduğunu anlamak mümkün olur. Ağrılar genellikle düzleşme ileri bir seviyeye gelip artık sinirlere baskı yapmaya başladığı zaman ortaya çıkabilir. Bu nedenle boyun ile sırtın birleştiği noktada meydana gelen ağrı ile birlikte baş geriye doğru yatırıldığında ortaya çıkan ağrı boyun düzleşmesinden kaynaklanabilir. Boyun ağrısı ile başlayan belirtiler düzleşme sonucunda sinirlere baskı oluşmasıyla vücudun farklı noktalarında ağrı ortaya çıkmasına neden olabilir. Boyun düzleşmesi dışarıdan görülebilecek kadar dikkat çekici olabilir. Başın öne doğru durması düzleşmenin belirtileri arasında yer alır. Boyun tutulması olarak düşünülen ancak boyun düzleşmesine bağlı meydana gelen hareket kısıtlamaları uzun süreli olduğunda doktora gözükmekte fayda vardır.
Boyun düzleşmesi eğer sinirlere baskı yapmıyorsa boyun egzersizler, ağrı kesici ve fizik tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınabilir. Boyun düzleşmesinde tek yöntem cerrahi müdahale değildir. Hastada daha büyük travmalara yol açmamak için hekim düzleşmenin kontrol altında tutulmasını önerebilir. Ancak düzleşmede zamanla ilerleme meydana geliyorsa cerrahi müdahale kaçınılmazdır. Boyun bölgesinde yapılan operasyonlar bölgede çok sayıda sinir bulunması sebebiyle oldukça hassastır. Bu operasyonlarda amaç omurilik üzerinde düzleşme sebebiyle meydana gelen baskıyı ortadan kaldırmak ve düzleşmesinin ilerlemesine engel olmaktır. Uzman cerrahlar tarafından gerçekleştirildiğinde hastanın yaşam kalitesini yükselten operasyon yapılmazsa kol ve bacaklarda güç kaybı, sürekli şiddetlenen boyun ağrısı ve boyunda hareket kaybı gibi sonuçlar ortaya çıkabilir.