Monoton bir iş hayatı yanında bazı fizyolojik rahatsızlıkları da yanında getirebiliyor. Masa başında sürekli olarak oturan kişilerde bu fizyolojik rahatsızlıklar çok daha sık görülüyor. Oturur pozisyonda çalışmak her ne kadar kulağa hoş gibi gelse de ergonomik olmayan bir çalışma ortamı bir çok kişide bel, sırt ağrısı, kollarda uyuşma ve karıncalanma gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu gibi rahatsızlıkların önüne geçmek için ise yapılması gereken belli başlı şeyler bulunmaktadır. Kişilerin ergonomik olmayan ortamlarda oturarak çalışması gelecekte sadece ağrıdan öteye giderek bel ya da boyun fıtığına yol açmaktadır.
Tüm gününü oturarak çalışanların masa ve sandalye yükseklikleri ile birbirlerine olan pozisyonları son derece önemlidir. Bu pozisyon rahat bir çalışma ortamı sağlayabileceği gibi, karpal tünel sendromu ya da boyun fıtığı gibi problemlere de yol açabilmektedir. Bu problemlerin gelecekte yaşanmaması için çalışma ortamının sağlıklı bir şekilde oluşturulmuş olması gerekmektedir. Çalışanlar her ne kadar masa başında çalışırken ağır yük kaldırmak zorunda kalmasalar da vücudun kendi ağırlığı bütün gün boyunca vücudu zorlamaktadır. Bütün ağırlığın boyun ve omuriliğin üzerine binmesi bel ve boyun fıtığı gibi problemlere yol açabilmektedir.
Çalışanların ilk olarak oturduklarında ayakları yere rahat bir şekilde değmeli ve oturdukları yerler yere çok yakın veya yerden çok yüksek olmamalıdır. Oturulan sandalyenin özellikle bel seviyesinde yer alan bir sırt desteği bulunmalı diğer taraftan bu sırt desteği omuz ve kürek kemiklerinin çalışmasını engelleyecek yükseklikte olmaması gerekmektedir. Gün içerisinde sürekli olarak aynı işi ve hareketi yapacak şeylerden kaçınılmalı ve gün içerisinde hareket etmek gerekmektedir. Omurganın kendine has S şeklinde bir kıvrımı bulunmaktadır ve bu kıvrımı otururken de korumak son derece önemlidir. Boyun düz ya da öne hafif eğik olmalıdır ve sırt desteğinden tam olarak yararlanmak gerekmektedir. Bu sayede omurilik üzerine binen yük azaltılarak fıtık riski düşürülebilmektedir. Oturur pozisyondayken gövde ile bacak arasında 90 dereceden, bacak ile baldır arasında ise 60 derece dereceden küçük olmamalıdır. Çalışma esnasında kollar zemine paralel olmalı ve bilekler herhangi bir yöne doğru bükülmüş olmamalıdır.