Omurga kırıkları veya çıkıkları omurilik kaymasına ve bununla beraber felce neden olabilmektedir. Omurga yaralanmalarında tedavi yöntemleri yaralanmanın olduğu bölgeye ya da yaşanan travmanın şiddetine göre değişiklik göstermektedir. Omurga kırıkları genel olarak omurganın en haraketli bölgesi olan 12. sırt omuru ve 1. bel omuru civarında görülebilmektedir. Kırıkların %5 ile civarı boyun omurlarında gerçekleşirken %70 civarı sırt ve bel omurlarında görülmektedir. Kırılan kemiğin omuriliğin geçmekte olduğu kanalı daraltmaktadır. Omurga kırığı, kırıklar, çıkıklar ve kırıklı-çıkıklar şeklinde görülmektedir. Bu tür yaralanmalar şiddetli ağrı ortaya çıkarırken hastada boyun, sırt veya bel ağrısının yanı sıra kas spazmı da gerçekleşebilmektedir.
En çok karşılaşılan kırık tipi omurun ön kısmında görülen çökmelerin olduğu çökme kırıklarıdır. Ancak omurga üzerine binen yük daha fazla ya da daha şiddetli ise omurun sadece ön kısmı değil orta ve arka kısmı da kırılabilir. Bu kırıklar sonucunda ortaya çıkan kemik parçaları omurilik kanalına doğru yönelerek omuriliği zedeleyebilmektedir. Bu tarz şiddetli kırıklara ise patlama kırığı adı verilmektedir. Patlama kırıkları sonucunda omurilik yaralanması ve felç yaşanabilir ancak her patlama kırıklarında bu gibi sonuçlar görülmez. Kırıklar genel olarak tek bir omurda görülürken %20 ile %30 oranında ardışık ya da ardışık olmayan birden fazla omuru da etkileyebilmektedir. Eğer omurga üzerine binen yük çok yüksekse kırılma ile beraber omurları bir arada tutan yumuşak dokularda da yaralanma görülebilmektedir. Bu durum kırıklı çıkığa yol açmaktadır.
Omurilik kırığının çeşidine göre tedavi yöntemleri farklılık göstermektedir. Çökme kırıklarında genel olarak omurilik yaralanması ya da yumuşak doku yaralanması görülmediğinde hastalar korse ya da alçı tedavisi ile 3 ay içerisinde sağlıklarına kavuşabilir. Enstrümasyon ve füzyon tedavilerinde ise omurganın ön veya arka taraflarında metal araçlar kullanılmaktadır. Nörolojik yaralanmaların gerçekleşmediği arka bağ dokularının yaralandığı patlama kırığı görülen durumlarda ve nörolojik yaralanmanın yer aldığı diğer bütün patlama kırıklarında bu tedavi yöntemi tercih edilmektedir. Kırığın durumuna göre çökme kırıklarında ya da osteoporozun veya tümörün neden olduğu kırıklarda ise vertebroplasti ve kifoplasti yöntemi uygulanmaktadır. Lokal anestezi ile gerçekleştirilen bu yöntemlerde bölgenin sağlamlaştırılması için kafes-çimento konmaktadır.